2013

2013 – Volund a cappella och resan till Berlin

Gruppbild i Klosterlängan. Foto: Roland Hejdström

Gruppbild i Klosterlängan. Foto: Roland Hejdström

Vårens stora projekt var att åter sätta upp Volund. Några av sångerna från Volund finns i vår standardrepertoar men detta skulle bli första gången kören framförde verket i sin helhet sedan 2002.

Denna gång var planen att göra Volund annorlunda än tidigare. Den ursprungliga planen var att, som tidigare, jobba tillsammans med Gunnfjauns kapell. Vi ville även jobba tillsammans med en regissör, Karin Kickan Holmberg som tidigare bl a jobbat med Romateatern. Tanken med att jobba med en regissör var att få oss att utvecklas som scenisk kör, att genom rörelse och placering tydliggöra och förhöja det som framförs genom sången. Bidrag söktes från flera ställen och projektet fick till slut medel från Musikaliska sällskapet i Visby, De Badande Wännerna och Kulturföreningen Roxy.

En bit in på terminen insåg projektgruppen att det inte gick att få ihop logistiken kring konsert- och repetitionsdatum tillsammans med Gunnfjauns kapell. Vi valde då att göra Volund helt a cappella vilket garanterat skulle vara annorlunda mot tidigare och Mats Hallberg skrev nya körarrangemang för de partier som tidigare varit instrumentala.

Den ursprungliga tanken var att, liksom 2002, genomföra konserterna i St Nikolai men valet föll till slut på Klosterlängan vid S:ta Karin som, trots att den är mindre, har många fördelar. Klosterlängan har tak och är möjlig att mörklägga vilket gjorde att vi kunde jobba med ljus på ett annat sätt än vad vi kunde gjort i någon av de andra ruinerna. I slutändan kom uppsättningen att sceniskt bli skräddarsydd för lokalen där kören bl a utnyttjade trappan som finns på ena kortsidan. Möjlighet fanns även att repa på plats i Klosterlängan flera gånger före premiären vilket medförde att vi kände oss trygga med lokalen och med att ha medeltidskläder på sig. Premiären genomfördes den 1 juni då vi gav två konserter.

Efter sommaruppehåll fram till augusti var det dags att genomföra ytterligare fem konserter, delvis under Medeltidsveckan. Konserterna var välbesökta och inför den sista konserten var klosterlängan fylld till sista plats!

Volund-projektet innebar en ökad medvetenhet om att alla syns på scen och behöver vara närvarande i nuet vid konserter. Vi har även lärt oss hur man med små medel kan förmedla innehållet i sånger genom hur man står och hur man rör sig. På Medeltidsveckans festkväll den 4 augusti fick vi möjligheten att framföra några sånger från Volund på scenen på strandpromenaden. Kören framförde Begäret, Hämnden och Stjännu och förhoppningsvis lockade det några besökare att se Volund i sin helhet.

Vi blev även tillfrågade att sjunga 7 dar per år, Medeltidsveckans ”nationalsång”, tillsammans med Loke Nyberg som skrivit sången. Koristerna marscherade in med en grupp knektar och framförde sången inför en fullsatt S:t Nicolai strax efter medeltidsveckans två borgmästares välkomsttal. Detta blev pricken över i och ett bra avslut på en termin som innebar mycket arbete och som mynnade ut i ett knippe väl genomförda konserter.

Den 25 augusti deltog vi på minnesstunden för en körmedlem som gick bort under sommaren. Vi framförde Ned i väster samt Glaspolskan. Det var en ljus minnesstund med mycket musik och det kändes bra att kunna delta.

Den 14 september gav vi en konsertversion av Volund a cappella i Ardre bygdegård. Det var i Ardre kyrka som bildstenen hittades som inspirerade till folkmusikverket Volund. Originalstenen står nu på Historiska Museet i Stockholm, men utanför bygdegården i Ardre står en kopia av stenen som Ardreborna lät göra sedan de inspirerats av vårt Volunddrama i slutet av 1990-talet.

Den 24-27 oktober åkte 22 korister och Mats Hallberg till Berlin för att träffa Allmänna Sångens vänkör, Kirchenchor der Kantorei Kleinmachnow som består av 120 personer. Kleinmachnow är en förort till Berlin och där fick vi bo hos värdfamiljer ur vänkören. Claudia Deglau, tidigare alt i Allmänna Sången, hade arrangerat hela besöket och planerat och gjort reklam för konserterna. Claudia gjorde ett jättejobb vilket till stor del bidrog till att resan blev så lyckad. Tack Claudia!

På trappan till Schloss Belvedere. Foto: Heike Arndt

På trappan till Schloss Belvedere. Foto: Heike Arndt

På fredagen och lördagen blev vi guidade på cykel. På fredagen cyklade vi från Kleinmachnow till Potsdam längs med den gamla gränsen/muren mellan Östtyskland och Västberlin. Vi passerade spion-bron Glienicker Brücke och vidare in i parken Neuer Garten med herrgården/slottet Schloss Cecilienhof där Stalin, Truman och Churchill möttes under Potsdamer Konferenz 1945. Vidare besöktes även Schloss Belvedere där vi sjöng några sånger samt palatset Sans Souci. På lördagen fortsatte guidningen och vi tog med cyklarna på tåget in till Berlin där guidningen gick längs murens sträckning och vi fick bl a höra berättelser om hur folk flydde från öst till väst. Lunch intogs i form av currywurst på en beachclub vid Checkpoint Charlie. Något oväntat.

Pauluskirche i Berlin. Foto: Klaus Böse

Pauluskirche i Berlin. Foto: Klaus Böse

Vi gav två konserter; i Auferstehungskirche i Kleinmachnow fredag den 25 oktober samt i Pauluskirche i Berlin lördag den 26 oktober. Konserterna var välbesökta, totalt kom ca 300 pers och lyssnade på Volund a cappella med recitation på tyska av Eva Sjöstrand. Eva hade fått hjälp av Claudia Deglau med översättningen. På kvällarna åt, drack och sjöng vi tillsammans med vår vänkör.

Den 13 november sjöng vi på Gotlands museums bildstenssal då Eva Sjöstrand släppte sin poesisvit Kan ha hänt. Vi inledde med Bruremarsj fra Valsöyfjord/Aure och sjöng sedan bl a Taubes Så länge skutan kan gå och Fjaugen och Andetag ur Volund. Mellan sångerna läste Eva ur boken vilket gav en speciell inramning.

St Lars i november 2013. Foto: Andreas Landquist

St Lars i november 2013. Foto: Andreas Landquist

Året avslutades med traditionsenlig konsert i St Lars ruin i facklornas sken den 30 november. Nytt för året var att Örjan Klintberg ljussatt kören vilket gav en extra dimension till det visuella. Årets tema var Stjärna vid stjärna och vi framförde ett knippe traditionella och nyare julsånger, exempelvis Bereden väg för Herran, Gläns över sjö och strand och My Lord has come av Will Todd. Det gavs två konserter och totalt kom ca 350 personer. Konserten följdes upp med konserter i Gammelgarn och Sanda kyrkor den påföljande veckan (3 resp 5 december). Även dessa konserter var välbesökta trots stormen på torsdagen. Presentatör vid konserterna var Eva Sjöstrand. Vid kyrkokonserterna framförde vi även Gabriels message i arrangemang av Jonathan Rathbone som nog var den sång som medförde störst utmaning för kören under terminen.