2017 – Kontraster och Medeltida jul

Vårterminen – Kontraster
Den 19 februari höll Anci Hjulström en workshop med kören om scenisk framställning av körsång. Anci ledde kören i olika övningar som bl a gick ut på att förmedla sångernas känsla och stämning i ansiktsuttryck och rörelser.

Vårens körprojekt hade temat Kontraster och bestod av sånger på olika teman som var i kontrast med varandra t ex Shall I compare thee to a summer’s day och It was a lover and his lass, båda med texter av William Shakespeare och musik av Nils Lindberg respektive Ward Swingle och som skildrar kärlek på olika sätt. Ett annat exempel var The hymn of axciom med text och musik av Vienna Teng i arrangemang av Henrik Dahlgren samt Tota pulchra es som har en bön från 400-talet som text och som tonsatts av Ola Gjeilo. Dessa handlar om högre makter på olika sätt med olika uttryck och sceniskt framställning.

Mats Hallberg valde sångerna som framfördes och Karin Leoson, alt i kören, satte ihop programmet, valde och skrev texter samt utformade de sceniska delarna. Ovanligt många korister framförde solist-partier; Jonatan Wennerlund, Karin Leoson, Christian Hoy, Elisabet Fackel, Erik Hult, Sara Jordeglans, Camilla Svensson, Gabriel Bernhardsson, Anna Jutehammar och Josefin Alfredsson. Även texterna framfördes av flera av koristerna. För att bättre kunna hålla pulsen tog kören hjälp av Chioma Otonna på slagverk (Chioma var elev på Gotlands folkhögskola). Konserter gavs på Teatergalleriet i Stenkyrka den 20 maj samt i Vårdklockans kyrka den 21 maj och 1 juni.

Den 6 maj framförde sångare från kören bl a Andetag ur Volund och Så länge skutan kan gå vid minnesstunden för Björn Fransson på Kuse änge. Björn var gift med Gunnel Fransson som var med i kören i många år och var en flitig konsertbesökare. Det kändes bra att kunna delta, hedra och minnas den som kanske sett kören flest gånger. Då Mats Hallberg inte kunde delta hoppade Jonatan Wennerlund in och ledde sången.

Höstterminen – Kontraster igen och Medeltida jul
Terminen inleddes med att Kontraster framfördes igen, denna gång i Gullinsalen på Gotlands folkhögskola i Hemse, den 9 september. Gullinsalen var fylld till sista plats och kören var på tårna. En utmärkt start på höstterminen!

Terminens ägnades i sedvanlig ordning åt adventsrepertoaren men på ett lite annorlunda sätt än vanligt. Vi hade fått frågan från Medeltidsveckan på Gotland om att framföra ett medeltida program på deras evenemang Medeltida jul den andra adventshelgen. Detta påverkade givetvis hela programmet som fick en medeltida inramning, både sångmässigt (alla sånger hade anknytning till medeltiden på något sätt), klädmässigt (alla bar medeltidsklädda) och ljusmässigt (nästan bara levande ljus). Några exempel på sånger var Gaudete i arrangemang av Michael McGlynn, O Magnum mysterium (som även var namnet på konserten) av Tomas Luis de Victoria och Noel Nouvelet i arrangemang av Sofia Söderberg.

Mats Hallberg hade skrivit nya arrangemang till The Wexford carol och Deck the halls som var både utmanande och kul för oss att lära sig och framföra. Konserter gavs i S:t Lars ruin, två gånger den 2 december, i Kräklingbo kyrka den 6 december samt på Kapitelhusgården och Klosterlängan den 9 december.