1991

1991 – Visor seglar förutan vind

Den mest betydande händelsen detta verksamhetsår var vårt samarbete med Georg Riedel. Många svettiga repetitionstimmar ägnades åt att först tyda hans mycket konstnärliga notskrift och sedan att få det att låta som musik. Det var sällan lätt men väl värt mödan.

Under en helg i mars hade vi körhelg på Fårö tillsammans med Riedel. Platsen var vald med tanke på att vi skulle komma i rätt stämning för musiken, öarnas musik. 1 juni var det generalrep och finslipning med musikerna Georg Riedel och Stefan Nilsson.

Söndagen den 2 juni var det urpremiär i S:t Hansskolans aula med ”Visor seglar förutan vind”. I den första konserten deltog även musikskolans flick- och barnkörer. I den andra konserten hade musikerna en längre egen avdelning där även vi fick njuta av skön musik.Den senare konserten spelades in av Radio Gotland och sändes den 27 januari 1992.

De ”visor som seglar förutan vind” förde oss sedan till körstämman i Skinnskatteberg den 14-16 juni. Efter en lång resa med båt och buss anlände vi i sista minuten till vår konsert. Medan publiken tog plats i gymnastiksalen gnolade kören ”långa fångar” och drog på den vita körklädseln i omklädningsrummet. Inför en fullsatt lokal framförde vi vårt program tillsammans med Georg Riedel, Stefan Nilsson och Jan Allan.

Under de följande två dagarna deltog vi i några olika verkstäder. Lena Björk ledde tillsammans med Georg Riedel en egen verkstad med delar av vårt konsertmaterial. Vid den sedvanliga avslutningen på Herrgårdsängen fick vi framträda vid Cyndee Peters sida. Som doakör hade Allmänna Sången alla Lenas verkstadsdeltagare. Det kändes verkligen att dessa visor nu seglar vidare ut i världen.

En söndag i juli månad under Gotlands jazzdagar gjorde vi ett mycket omtyckt framträdande i S:t Nicolai ruin. Med solnedgången i Nicolais kalkstensrosett som bakgrund framförde vi ännu en gång vårt Riedel-program kompletterat med två Gullin-låtar. Träning ger färdighet, det var en mycket bra konsert! Vi hade ett fantastiskt ackompanjemang av Georg Riedel, Stefan Nilsson, Jan Allan och den här kvällen även Peter Gullin. Det blev en mycket minnesvärd afton.

Kören har också blivit TV-kändisar detta år. Den 15 maj reste 17 körmedlemmar till Stockholm för att representera WASF i Carl-Uno Sjöbloms program ”Med på noterna”.