1994

1994 – Allmänna sången fyller 150 år

I år fyller Allmänna Sången 150 år och jubileumskonserten är det som vi riktar in oss på. Gunnel J Mauritzson slutade som dirigent i december 1993 och ny dirigent är Peter van Tour.

Under våren fortskred arbetet med jubileumsföreställningen, som påbörjades under höstterminen. Peter van Tour, med sin förkärlek till gammal gotländsk musik, var som klippt och skuren att leda kören musikaliskt i detta arbete. Inför jubileet skrev han flera egna arrangemang till kören, bland annat Akäbädabrä-sviten, fyra gotländska folkvisor.

Den 13 april drog kören och Trojaborgsdansarna till Rennes i Bretagne, i Frankrike, med jubileumsprogrammet ”STAIKSTRIKEN”, för fyra dagars gästspel på en svensk kulturfestival. Citat från Gotlands Allehanda den 21 april, 1994: ”Danslaget och körens besök var en av höjdpunkterna under veckan. På fredagskvällen bjöd gotlänningarna in till ett måltidsspektakel, en gotländsk middag serverad med dans och musik”.

6 och 7 maj var det dags för jubileumsföreställningen Staikstrikens framförande på hemmaplan. Föreställningen som höll hög kvalitet på alla områden, dans, musik och sång blev mycket positivt recenserad i Gotlands Allehanda. På den upprymda stämningen märktes att deltagarna tyckte att detta var en mycket rolig föreställning. Tyvärr fanns dock lite smolk i glädjebägaren…publiken svek nämligen, vilket främst tros bero på bristande PR.

Utdrag ur den jubileumsskrift som togs fram i samband med Allmänna Sångens 150 år!