1995

1995 – Mats Hallberg tar över rodret

1995 inleddes med att kören drog ett djupt andetag efter 150-årsjubileet i november 1994. Dirigenten Peter van Tour manade oss att lämna historien och satsa hårt framåt.

Vårens konsert ”Det är vår i löken”, ett knippe vårprimörer framfördes tillsammans med Gotlandsmusikens Jörgen Smeby, Lars Åke Larsson och Magnus Birgersson i S:t Hansskolans aula den 22 och 23 april.

Tisdagen den 27 juni och torsdagen den 29 juni sjöng kören tillsammans med Trojaborgsdansarna på Krusmyntagården. Kören plockade fram sångerna ur minnet från Frankrikeresan året före. Solen sken och försvann så småningom effektfullt i havet utanför och vi fick god respons på vårt program.

Fredagen den 30 juni regnade det. Ordentligt. Därför fick sångarnatten flytta från Bara ödekyrka in i Hörsne kyrka. Där sjöng vi traditionella sommarsånger tillsammans med en sammansatt kör från Gotlands Körförbund ledd av Peter van Tour. Konserten avslutade med verket ”Cantique de Jean Racine” av Gabriel Fauré, ackompanjerat av Visby blåsarkvintett – något av det vackraste Allmänna Sången någonsin sjungit.

Tyvärr fick vi det tunga beskedet att Peter van Tour med sorg i hjärtat måste släppa Allmänna Sången. På sensommaren gick telefonerna varma hos styrelsen. Till sist hade vi lyckats sammankalla en handfull dirigentkandidater som vi inbjöd till intervjuer i Musikskolans bönsal. Efter intervjuer och samtal föll valet naturligt på Mats Hallberg som visade framfötterna första gången på allvar vid en körhelg på Fårö i september.

Första decemberhelgen sjöng vi så vår julkonsert fredagkväll i Grötlingbo kyrka – välbesökt! – och söndag eftermiddag först i Metodistkyrkan i Visby och senare på kvällen serverade vi Carols med glögg i Helge Ands ruin. Carolskonserten gav mersmak och visade sig bli en tradition.