2000

2000 – Nordisk-Baltiska Körfestivalen i Skien

Hösten 1999 blev Allmänna Sången och Gunnfjauns Kapell, med verket Volund, utsedda av Riksförbundet Svensk Körsång att vara svensk folkmusikrepresentant vid den tredje Nordisk-Baltiska Körfestivalen som skulle arrangeras efter midsommar 2000 i Skien, Norge. Representationen visade sig vara ett hedersuppdrag som inte hade någon större ekonomisk täckning, varför Gunnfjauns Kapell hoppade av redan i december. Kören visade ett större intresse för att åka och under vintern och våren pågick därför ett intensivt arbete med att ragga pengar och boka upp medverkande musiker och skådespelare. Musikerna hittade vi bland Mats Hallbergs elever på folkhögskolans musiklinje.

Tidigt på morgonen tisdagen den 27 juni samlades vi i Visby hamn och äntrade en av Tottes bussar för att åka till Norge. Vi repeterade ombord på färjan, vi åkte buss märkt ”Volund on tour”. Vi åkte färja på nytt från Strömstad och kom mitt i natten fram till Larvik, där Gotlands Körförbunds buss släppte av sina deltagare vid ett snyggt hotell. Vi fortsatte mot Fredtuns folkhögskola där vi skulle bo tillsammans med de andra i folkmusikrepresentationen. Där möttes vi av vår festivalvärdinna som genast meddelade att de inte trott att vi skulle komma just då. Därför fanns det inga lediga rum förrän nästa natt. Som tur var och efter lång väntan kunde vi få några motellrum fem mil därifrån för halva gruppen.

Efter en motig inledning, med mycket missförstånd beträffande arrangemangen så fick vi till slut ge två Volundföreställningar i Brekkeparken. På torsdagskvällen den 29 juni deltog vi i folkmusik-representationernas galakonsert i Ibsenhuset i Skien. Vi inledde konserten inför en fullsatt sal (700 personer) med en kortversion (20 min) av Volund och det blev ett av våra mest lyckade framträdanden hittills.

En följd av körens lyckade deltagande i Skien var att vi på sensommaren fick anbud av Kjell Lönnå och Sundsvalls kammarkör att delta i ”Sånger för livet” i Globen i oktober. Tidpunkten var illa vald för kören och vi fick tyvärr tacka nej. Sången ”Andetag” trycktes dock i sånghäftet och spreds på så sätt i svensk sångarvärld.

Volund och Cartoon d’Or
Samma lobbyarbete som bedrivits av Eva Sjöstrand för att klara Norgeresan, samma lobbyarbete bedrev hon för att sälja Volund till Cartoon. Europas alla intressenter i tecknad film samlades några höstdagar på Gotland, ett möte som förbereddes i ett par år. Cartoons möten avslutades med en gala, Cartoon d’Or, i vilket de som lokalt musikaliskt inslag på Gotland kunde servera Volund.

Gotland bjöd på ett fantastiskt höstväder och kören sjöng upp i Frimurarlogen medan trädgården fylldes av förväntansfyllda deltagare. Galan inleddes av kvällens konferencier (körmedlemmen) Raul Fernandez, kommunfullmäktiges ordförande Inger Harlevi och Svenska Filminstitutets chef Åse Kleveland. Därefter framträdde vi med samma kortversion av Volund som i Ibsenhuset i Skien, en välkomponerad föreställning som gjorde succé inför en nästan fullsatt Nicolai ruin, omkring 600 personer.

Volund vid Cartoon var Allmänna Sångens trettionde föreställning av detta verk. Skaparna Jan Ekedahl, Eva Sjöstrand och Mats Hallberg – har varit med vid vartenda tillfälle, Volund själv, Kalle Wiman samt recitatören Raul Fernandez likaså och även många av körens sångare.

En nyhet detta år var två Carols-konserter med Visby Brass den 17:e december i S:t Hansskolans aula, ett samarbete som gav mersmak både hos musiker, publik och korister. Publiken fick sjunga med i de mest älskade julsångerna vilket var populärt. Tyvärr är konkurrensen vid denna tid svår och de båda konserterna var inte mer än halvbesatta.