2001

2001 – Eric Ericson möter Wasf och Mark Wallenius

Den 31 maj gjorde kören en konsert i Helge Ands ruin för deltagarna på den konferens som vid denna tidpunkt hölls i Visby inom EU:s program för teknisk forskning (CREST). Iklädda ”Volund-kläder” framförde vi ett 20-minutersprogram, vilket framför allt innehöll sånger ur den repertoar som cirka en vecka senare skulle framföras med Eric Ericson.


Eric Ericson möter Allmänna Sången Visby och Mark Wallenius
Så var det då dags för årets stora händelse, två konserter i Metodistkyrkan den 9 juni, under ledning av körnestorn Eric Ericson. Metodistkyrkan i Visby var hans barndoms kyrka, där hans pappa var pastor. Repertoaren med huvudsakligen nordisk körlyrik hade vi under Mats Hallbergs ledning repeterat hela vårterminen, men nu var det alltså dags att efter ett par repetitioner framföra den med Eric Ericson som dirigent. Inför en fullsatt Metodistkyrka framförde vi under Erics ledning 15 stycken av Wilhelm Petterson-Berger, Wilhelm Stenhammar, Hugo Alfvén, David Wikander, Nils Lindberg, Evert Taube, Waldemar Åhlén och Sergei Rachmaninoff. Mark Wallenius spelade några gitarrstycken och Eva Sjöstrand var konferencier. Radio Gotland spelade in och sände i programmet Musikmåndag veckan därpå (måndag 11 och torsdag 14 juni).

Den traditionella adventskonserten i Helge Ands ruin, gavs detta år fredagen den 30 november och lördagen den 1 december, som vanligt med glöggservering. Årets program innehöll flera av de traditionella julsångerna, men också nya inslag i form av Gunnar Erikssons arrangemang av Kristallen den fina och Koppången av Per-Erik Moraeus och Py Bäckman.

Även föregående års samarbete med Visby Brass togs upp igen. Denna gång i form av två konserter, i Metodistkyrkan i Visby den 14 december och i Roma kyrka den 15 december. Även dessa konserter innehöll en hel del material från året innan, men även en del nyheter; förutom Koppången också två engelska carols (Tomorrow Shall Be My Dancing Day och Sheperd’s Pipe Carol). Inte heller detta år lyckades vi få till Jan Sandströms ”Ros”, så att den kunde framföras på konsert. Konferencier var, liksom på adventskonserterna i ruinen, Eva Sjöstrand. Denna gång tillsammans med Bosse Carlgren. De ledsagade oss och publiken igenom programmet.