2004

2004 – Beatles-konsert tillsammans med SOS

Den 11 februari hade vi den första repetitionen av Beatlesmaterialet tillsammans med SOS, Sounds of the Sixties. Vi var nog många som kände oss rätt hesa efter att ha försökt att överrösta bandet, som i varje fall i Metodist-kyrkans akustik lät väldigt mycket. Denna första gemensamma repetition kändes dock bra och vi såg med tillförsikt fram mot det fortsatta samarbetet.

Vårterminen förflöt med repetitioner av Beatlesrepertoaren, vilken givetvis skulle framföras utantill. Inlärningen av detta var dock inte alltid så lätt, eftersom ändringar i arrangemangen gjordes successivt under arbetets gång. En hel del extraarbete, utöver ordinarie repetitioner, behövdes. Av de ursprungligen planerade två konserterna i maj, beslutades att ställa in den andra, eftersom denna skulle krocka med ett annat ”stort kulturevenemang”, d.v.s. TV:s direktsändning av finalen av Eurovision Song Contest.

Den 14 maj var det dags för Beatleskonsert på Borgen. Det var en härlig känsla när bandet drog igång de första ackorden på ”Come together” och strålkastarljuset tändes. Två timmar, två set och tre extranummer senare var succén ett faktum. Mats Hallberg hade gjort ett fantastiskt bra jobb med arrangemangen. Vi i kören hade enormt roligt och den fulltaliga publiken var synnerligen entusiastisk. Vi fick många lovord efteråt. Ekonomiskt gav konserten ett överskott på 6.000 kr.

Höstterminens repetitioner startade den 1 september. Vi hade drygt två veckor på oss att friska upp Beatlesrepertoaren igen efter sommaruppehållet. Den 18 september var det nämligen dags att än en gång dra på sig den kulörta T-shirten och den mörka kavajen och sjunga Beatles på Borgen. Trots den korta repetitionstiden blev konserten ännu bättre än i våras, dock till en inte riktigt lika entusiastisk publik. 235 sålda biljetter gav denna gång ett ekonomiskt överskott på 4.000 kr.

Tidigare på dagen hade vi gjort en konsert i Helge Ands ruin tillsammans med kören Villanella från Göteborg. Tillsammans sjöng vi: ”Så länge skutan kan gå” och ”Livets morgon” och därefter sjöng vardera kören några stycken på egen hand. Vi sjöng blan annat ”From a window” ur Beatlesrepertoaren.

Visbydagen

På Visbydagen, lördagen den 2 oktober, deltog Allmänna Sången bland alla kulturella evenemang genom att med en mindre grupp sjunga på kaféerna S:t Hans och Rosas.

Årets adventskonserter hölls fredagen den 26 och lördagen den 27 november i Helge Ands ruin. Båda konserterna var välbesökta, särskilt den på lördagen som samlade en publik på omkring 200 personer. Det blev med andra ord rätt trångt i ruinen.

Under hösten har kören börjat nosa på det nya verket ”Utlottningen” av Eva Sjöstrand, Jan Ekedahl och Mats Hallberg. Styrelsen har förhandlat och diskuterat med Länsteatern inför en planerad premiär hösten 2005.

Körens 161:a verksamhetsår avslutades på Luciadagen den 13 december med att delar av kören hyllade årets mottagare av kommunens kulturpris, Eva Sjöstrand, med att framföra ”Må glädjen vara” vid kommunfullmäktiges möte på Borgen.