2008

2008 – ”Ryss’ n kummar – igen” – Gotlands Balalajkor

Rysskonsert tillsammans med Gotlands Balalajkor

Ett av årets projekt var Rysskonsert tillsammans med Gotlands Balalajkor i april månad. Efter tre övningstillfällen tillsammans med Balalajkorna plus våra egna rep så blev det konsert helgen 19 och 20 april, för övrigt samma helg som våren kom till ön och även Jonas Gardell.


Mats Hallberg dirigerar Allmänna Sången Visby och Gotlands Balalajkaorkester. Foto: Henrik Wallenius

I stor konkurrens blev ändå vår konsert på lördagskvällen och på söndagseftermiddagen välbesökta. Det var ett bra samarbete med balalajkorna även om det ibland var svårt att nå igenom balalajkaklangen. Publiken verkade dock helnöjd och konsertens höjdpunkt vad gäller uttryck var kanske ”Ursti step”.

Eva Sjöstrand gjorde en stor prestation då hon var konferencier, sjöng i kören samt spelade balalajka.

Tyvärr uppmärksammade ingen av lokaltidningarna konserterna men veckan därpå publicerade GT en insändare av Gun Hägglund. Gun öste beröm över konserten och samtidigt gav en känga åt ”de lokala aviserna” som ingenting skrev.

Jubileumskonsert till Eric Ericsons ära (90 år)

Höstens övningar fortsatte med den repertoar som skulle framföras i samband med Eric Ericsons 90-årsdag, både egen samt några gemensamma sånger tillsammans med övriga körer. Söndagen den 19 oktober ägde jubileumskonserten rum i Visby Domkyrka.

Allt som allt deltog 120 sångare från sju olika körer under ledning av Maria Wessman-Klintberg och Claes Holmgren. Alla körer som deltog hade tidigare varit delaktiga i den workshop Gunnar Eriksson ledde i februari. WASF inledde söndagens konsert och gjorde ett bra framträdande med mycken fin respons, mycket på grund av att vi som enda kör sjöng utan noter.

Adventskonserter i S:t Lars ruin och i kyrkorna i Grötlingbo och Bro


Från 2008 års Adventskonsert i S:t Lars ruin, Visby. Foto: Ingegerd Loob

Lördagen den 29 november var det dags för den första Adventskonserten. Temat för årets konsertserie var ”Frid på jorden”. Nytt för året var att vi i Visby bytte lokal från Helge And till S:t Lars ruin, som är mycket större och kan erbjuda sittplatser till publiken, samt att vi denna gång åter igen hade möjlighet att servera glögg och pepparkaka.

Kyrkokonserter med samma tema gavs sedan i kyrkorna i Grötlingbo och Bro den 3 respektive 4 december.