2010

2010 – Gullin i vårljus

Kören sjöng gotländsk jazz under vårterminen och gav i början av maj tre konserter ”Gullin i vårljus”. De byggde på sångerna i Eva Sjöstrands pjäs ”Ljus. Gullin”.
Läs mera om den under ”Egna produktioner”!

Ett tyskt kryssningsfartyg med besättning och resenärer hade beställt en konsert i S:t Nicolai ruin. Lokalen är i största laget för en då tillfälligt reducerad Allmänna Sången, men de cirka 250 besökarna var entusiastiska. Några av sångerna sjöngs i cirkel runt publiken, vilket var mycket krävande. Konferencierer för dagen var körens båda tyskspråkiga sångare Claudia Deglau och Fabian Mebus.
Efter en snabb marsch till S:t Clemens ruin, genomförde kören ännu en konsert bara två timmar efter den förra. Ruinen är som körens ’hemmaruin’ med allt som genomförts där. Vår dirigent Mats Hallberg kände sig riktigt nöjd med vad kören hade presterat under dagen. Många av körmedlemmarna gick efter konserterna och åt en välbehövlig middag under trevlig stämning.

En estnisk kören från ett friluftsmuseum i Tallinn, Eesti Vabaöhumuuseum, http://www.evm.ee/ besökte Gotland i slutet av augusti. Vi sjöng tillsammans vid en konsert St Lars ruin den 23 augusti. Vid den efterföljande festen på Gotlands Fornsal smiddes planer på ett svarsbesök i Tallinn 2011.

Adventskonserten inledde vi med att ge lördagsflanörerna vid LEVA Kungslador i Visby ett smakprov på konserten. Den sjöng vi några timmar senare i en välbesökt St Lars ruin. Årets titel var hämtad från Morten Lauridsens sång ’O magnum mysterium’. Termometern visade tio minus och snöflingorna föll, stämningen var trolsk och magisk. Tisdag den 30 november när vi planerat konsert i Bunge kyrka var det full snöstorm. Vi lyckades ta oss till Bunge men publiken vågade sig inte ut, dit kom bara 26 personer. Torsdag den 2 december fyllde vi istället Endre kyrka med publik och vår sång.