1990

1990 – Besök från Ösel 11-15 juni

Det är femton mil mellan Skär på Fårö och Sörves sydspets på Saaremaa, Ösel. Så nära – men länge har vi varit skilda åt. Vi har stått vid stränderna, sett över havet, längtat, drömt och funderat: – vad skulle vi inte ha att säga varann?

Nu har gränserna öppnats, släktingar och vänner kan träffas igen. Språket kan vara ett hinder, men musiken och dansen känner inga gränser. Varför inte bekanta sig med våra östliga grannar på detta universella vis?

Sommaren 1989 besökte Wisby Allmänna Sångförening Saaremaa som första utländska kulturgrupp på femtio år. Vår dirigent Lena Björk-Franzéns mor är född på Ösel. Där var hon klasskamrat med Svetlana Keerts mamma.

Nu kom Svetlana till Gotland för att dirigera kören Lyra. Lyra sjunger fosterländska sånger och folkvisor, Allmänna Sången blandar det gotländska med folktoner från världens alla hörn.

Efter en vår med massor av planering var vi redo att ta emot kören Lyra och folkdanslaget Keeris, som betyder ”virvel” från Ösel. I små fiskebåtar och efter en 20 timmar lång resa över en gropig Östersjö kom de äntligen fram till Slite. Veckan blev lyckad, kanske var aktiviteterna lite för många, våra gäster hade om möjligt mindre tid till vila än vad vi hade på Ösel förra året. Att Gotland nästan hela tiden bjöd på sitt bästa försommarväder gjorde inte veckan sämre.

Torsdagkväll den 14 juni sjöng Allmänna Sången och Lyra gemensamt och var för sig i Slite kyrka på en minnesgudstjänst över de människor som inte klarade flykten över havet. Den etniske prästen predikade på estniska och fastän vi inte förstod ett ord greps vi nog alla av stämningen.

Fredag den 15 juni blev det stor vänskapsfest i Almedalen. Det hela började med att vi gick i en färgsprakande parad genom staden. Dåvarande kommunalrådet Eric Carlsson inledningstalade och sen avlöste gotländska och estniska sångare och dansare varandra. Det hela blev en fin avslutning på vänbesöket.