Ljus.Gullin.

Gullin i vårljus

Gullin i vårljus 2010

’Ljus.Gullin.’ är ett knippe nyskrivna sånger till melodier av jazzlegenden Lars Gullin. Han var född i Sanda på Gotland 1928. Samma år han skulle fyllt åttio uruppförde Länsteatern på Gotland i samarbete med Gotlandsmusikens jazztrio Eva Sjöstrands pjäs om Lars Gullin. Pjäsen turnerade runt i landet i Riksteaterns regi både 2008 och 2009. I pjäsen ingick fem nyskrivna sångtexter.

Både Mats Hallberg och Gullin-vännen körprofessorn Gunnar Eriksson i Göteborg tog sig snart an uppgiften att arrangera de fem nyskrivna sångerna för kör. Våren 2010 uruppförde Allmänna Sången Visby de nya körarrangemangen vid tre konserter i samarbete med Gotlandsmusikens jazztrio och saxofonisten Jonas Granberg. Kören kallade konserterna ”Gullin i vårljus” och inledde konsertserien i Gullins hemsocken Sanda den 4 maj, den dag han skulle fyllt 82. Sanda bygdegård var fylld till bristningsgränsen och stämningen var magisk.

Därefter hade kören förmånen att få sjunga in den nyrenoverade musiksalen ’Gullin-salen’ i folkhögskolan i Hemse. Den tredje konserten, den vi förbereder ovan, gavs i Almedalsbibliotekets foajé där publiken köade långt ut på gatan…

Wessmans musikförlag har 2011 dess givit ut de nya arrangemangen i noter. Sångerna finns också utgivna översatta till engelska.

 

Sång
Bossa på tå(b)
Rötter och vingar
Bara den som drömmer (Last date)
Jag såg
Till minne
Allt under himmelsens fäste
Var tar evigheten slut (Danny´s dream)
Dyningar
Nattviol (Holy grail)
En dag ska alla dö (Be careful)
Merlin / Fjäril
Musik / text / arr.
Lars Gullin / Gunnar Eriksson
Lars Gullin / Eva Sjöstrand / Gunnar Eriksson
Lars Gullin / Eva Sjöstrand / Mats Hallberg
Lars Gullin / Gunnar Eriksson
Nils Lindberg
Folkvisa från Gotland / Gunnar Eriksson
Lars Gullin / Eva Sjöstrand /Mats Hallberg
Lars Gullin / Gunnar Eriksson
Lars Gullin / Ylva Eggehorn / Mats Hallberg
Lars Gullin / Eva Sjöstrand / Gunnar Eriksson
Lars Gullin / Eva Sjöstrand/ Mats Hallberg