2005

2005 – Utlottningen på Länsteatern

Det stora målet detta år har varit det nyskrivna verket ”Utlottningen”. Idé och text Eva Sjöstrand, musik av Jan Ekedahl, och med arrangemang av Mats Hallberg. Se även under Utlottningen. Detta är samma trio som stod för verket Volund.

För att klara av finansieringen av projektet söktes kulturbidrag hos kommunen och vi lyckades faktiskt få hela 30.000 kronor till hjälp för att sätta upp detta verk på Länsteatern under hösten 2005.

Vårterminen förflöt med repetitioner av Utlottningen. I april avslutades sångdelen och det var dags att börja repetera med regissören Örjan Herlitz. Den 4:e maj styrde vi alla förväntansfullt kosan mot Länsteatern. Trots lite nerkyld lokal så tilltog stämningen och värmen allteftersom. Vi fick lyssna till Eva Sjöstrands och Örjan Herlitz’ tolkningar av verket och sedan fick vi göra lite övningar. Bland annat fick vi känna på hur det kan kännas att bli utlottad alternativt stanna kvar när kanske bäste vännen eller kärestan försvann.

Den 27 juni samlades en ovanligt stor kör för repetition inför den numera ”årliga” ruinkonserten för amerikaner i Helge And. Själva konserten ägde rum onsdagen den 29 juni och blev väldigt lyckad. Därefter väntade ett välbehövligt sommarlov för det är mycket som förväntas av oss inför hösten.

 

 

Höstterminens repetitioner startade på ny övningsdag måndagen den 29 augusti med ett musikrep. Måndagen den 5 september fick vi ta del av manuset för första gången så nu började det kännas att det var på riktigt. När sedan alla roller var utdelade och det hela var genomgånget var det dags att mera ingående gå in i varje scen och dela ut repliker till enskilda och talkörer. Detta arbete tog ganska lång tid och vi hann ungefär en och halv sida vid varje tillfälle. Det var ändringar i placering, ändringar i texter, ändringar i uttryck. Måndag i premiärveckan kunde vi som först släppa vårt manus helt.

Premiärveckan

Premiärveckan inleddes med ett öppet publikrep, så kallad kostymrepetition på teaterspråk. Det var en fullsatt salong som mötte oss och vi fick spela upp två scener (av 24) samtidigt som Örjan med brinnande iver instruerade oss, stoppade upp ibland och bad oss göra om. Men på det hela taget gick det riktigt bra. Tisdag kväll var det hel ”genomkörare” med en något mindre publik. Men det var ändå första gången som vi fick spela igenom hela föreställningen. Det har blivit sena kvällar den senaste månaden. Det är mycket som skall klaffa vad gäller förflyttning, ljus, medhörning, så fyra timmars reptid varje kväll var vad vi levde med, men ingen klagade och alla var enormt entusiastiska, vilket gjorde det hela mycket enklare.

Så kom då torsdagen den 20 oktober då det var generalrepetition. Till denna föreställning hade körens medlemmar fått biljetter (2 var) att dela ut till nära och kära, så det var en i huvudsak ”snäll” publik som vi fick möta, dock fullsatt salong och mer därtill. Kl. 19:30 gick ridån upp, eller ner kanske man skall säga, för kören står gömd bakom en projektionsduk där man spelar upp en film som visar hur en farkost närmar sig land.

Ja, lite missar blev det allt + någon glömd mantel, någon missad replik och några för långa pauser samt missat blod vid dråpet, men annars gick det riktigt bra. Nu kan det ju bara bli bättre till premiären imorgon fredagen den 21 oktober.

Fredag den 21 oktober: Verkade lite lugnare idag. Innan publikinsläpp måste vi stå uppställda klara och fokuserade i 20-30 minuter innan vi får börja agera. Man hinner spana in hela publikhavet. En kort stund innan start tar vi varandras händer och alla tänker ’ nu gäller det. Så börjar det.’ så är det plötsligt över + och det gick bra inte helt perfekt men det kändes bra.

Premiären avklarad och så var det bara resten kvar; 6 föreställningar under de kommande helgerna varav en var en extraföreställning eftersom alla föreställningar snabbt blivit slutsålda. Dessutom hade DBW som beviljat oss ett bidrag på 20.000 även köpt en föreställning, så denna 9:e föreställning blev också den sista föreställningen som spelades på Länsteatern, åtminstone för denna gång.

Adventskonsert i Helge Ands ruin

Årets adventskonserter hölls fredagen den 25:e och lördagen den 26:e november i Helge Ands ruin. Mårten Nordlund var konferencier och höll ihop konserterna med prat och dikter. Fredagens konsert var inte så välbesökt, omkring 70 personer, medan lördagens konsert lockade en publik på omkring 200 personer.

Körens 162:a verksamhetsår avslutades med att några i kören hyllade Örjan Herlitz med tårta och sång torsdagen den 15 december när han avgick som länsteaterchef. En mycket rörd teaterchef stod mitt i den sjungande kören och insöp dels den av Mats Hallberg nyligen arrangerade ”Tackvisan”, dels den av Utlottningssångerna som samtidigt är en önskan inför hans framtida liv; ”Må glädjen vara”.