2012

2012 – resan västerut, invigning av Kultudralen och advent i domkyrkan

Sanda bygdegård 27/5-2012. Foto: Henrik Wallenius

Fokus under vårterminen låg på projektet som gick under arbetsnamnet ”WASF goes west” men som i konsertversion hette ”Ljusa kvällar om våren” och ”The water is wide”. Projektet gick ut på att genom sånger från Sverige och länderna väster om Sverige ta med lyssnaren på en resa; från Sverige, via Brittiska öarna till USA, Cuba, Tahiti och Brasilien (här kan du läsa en komplett lista på sånger). Låtarna lärdes in både via notläsning och gehör vilket var nyttigt på flera sätt. Dessa låtar repeterades även under körhelgen i mars på Snäckan utanför Klintehamn.

Kören gav två konserter; i Almedalsbibliotekets foajé 26 maj och i Sanda bygdegård 27 maj. I några av sångerna hade vi hjälp av slagverkarna Mikael Westberg och Paulo Celis vilket hjälpte koristerna att svänga loss lite extra. Ett mycket lyckat samarbete som gav konserterna en extra krydda. Lasse Dahné läste indianhövding Seattles tal i Yaqui, en av indiansångerna och Eva Sjöstrand gjorde ett jättebra jobb med att knyta ihop det musikaliskt något spretiga programmet till en helhet.

I april tog vi paus från sångerna som vi repeterade inom ramen för projektet ovan, och gav en Valborgskonsert tillsammans med NS, för andra året i rad. Det verkar som att samarbetet har mynnat ut i en tradition. Utöver sånger som framfördes separat så framförde vi bland andra Uti vår hage, Morgonsång och Rövarsången från Ronja Rövardotter tillsammans. Ur vår egen repertoar framförde vi Himmelspolska och Livets morgon. Konserten, som framfördes i strålande varm vårsol, efterföljdes av sittning på Fornsalen där sången och skratten fortsatte.

Invigningen av Kultudralen S:t Nicolai 6/6-2012. Foto: Björn Sundberg

 

Invigningen av Kultudralen S:t Nicolai 6/6-2012. Foto: Björn Sundberg

Under våren fick vi förmånen att sjunga i Kultudralen S:t Nicolai vid två tillfällen Först vid en konferens arrangerad av Svensk Förening för Diabetologi (10 maj) där vi, iklädda medeltidskläder, framförde vårsånger på Kultudralens scen. Det visade sig vara det första arrangemanget i ruinen sedan ombyggnationen vilket givetvis var extra kul. På nationaldagen sjöng vi Livets morgon ur Volund som inledde invigningen av Kultudralen. Närvarande var bland andra kungaparet och kulturministern vilket gav det korta framförandet en speciell inramning.

Höstterminen inleddes den 4 augusti med att vi sjöng vid ett bröllop i Visby Domkyrka. Vi sjöng Livets morgon, Uti vår hage och Sommarpsalm för brudparet Felicia Linge och Johan Caesar och deras gäster.

Den 5 augusti deltog vi i öppningsnumret vid Medeltidsveckans invigningsfest på Strandpromenaden där vi sjöng Loke Nybergs ”7 dar per år” som är lite av Medeltidsveckans signaturmelodi. Öppningsnumret är en ny del av Medeltidsveckan och tanken är att stafettpinnen ska lämnas över till andra som kommer att utveckla och bygga på numret till nästa år.

Allmänna Sången Visby under Medeltidsveckans invigningskväll 5 augusti 2012. Foto: Jaixa Imaging Photography – Henk Buddingh

Mats Hallberg hade arrangerat sången för kör, solen sken och strandpromenaden var packad med folk. Öppningsnumret bestod bland annat av körsång, medeltidsmusik, magdans, akrobater och knektar. Det var en upplevelse och vi hade hur kul som helst.

Loke Nyberg skrev själv på Twitter:

“Ska strax få höra en av mina egna sånger framföras av blandkör, fyrstämmigt och välrepat. Gråter redan en smula.”

Bättre betyg än så kan man knappast få.

När allt var klart stod kören kvar på scenen med en överraskning till Claudia Deglau som är alt i kören och vår förenings sekreterare. Claudia jobbar till vardags på Medeltidsveckans kansli men kommer tyvärr att lämna Gotland och Allmänna Sången till hösten då hon flyttar tillbaka till Tyskland. Claudia fick önska en sång och valde Livets morgon ur det Volund, folkmusikdramat som lockade henne hit till ön.

Den 8 september gav vi en konsert på LEVA Kungsladors loft. Konserten var en repris av vårkonserten i maj och det var kul att inleda terminen med att åter få ta sig an dessa sånger. Mikael Westberg hjälpte oss med rytmerna även denna gång och körens egen Elisabet Fackel hoppade in och hjälpte till med slagverken. Sångerna verkade ha ”satt sig” under sommaren och vi fick mycket god respons från en oväntat stor publik. Många var överens om att detta var den bästa av de tre konserterna med denna repertoar.

På kvällen anordnades en fest där Claudia, som bidragit till kören både med sin röst och som sekreterare i styrelsen, firades av ordentligt med god mat, sång och skratt. Hon fick ett lammskinn som gåva där alla i kören skrev hälsningar på baksidan, och en egen sång nyskriven av Arne Silvergren och Yngve Jakobsson. Vi skiljdes åt med förhoppningen att mötas nästa höst i Berlin!

I början av oktober blev kören tillfrågad att sjunga på en begravning i Dalhems kyrka. En mindre ensemble kunde ställa upp och vi framförde Andetag från Volund i slutet av begravningsakten. Det kändes bra att kunna bidra till ett så fint farväl.

Allmänna Sågen Visby i St Lars ruin 1 december 2012. Foto: Bengt Nordborg

Höstens arbete utmynnade i två konserter i St Lars ruin den 1:a december. Snön kom till Visby på fredagen vilket gav en frostig och vinterkylig inramning till konserten. Då det kom så mycket folk 2011 valde vi att ge två konserter istället. Totalt kom det över 300 personer på de två konserterna och bänkarna fylldes snabbt. Vi bjöd på stämningsfylld musik på både svenska, norska, engelska, ryska och latin (läs programmet här). Som vanligt gick kören ut först och sjöng för besökarna när de  lämnade ruinen.

Söndagen den 9 december deltog vi, tillsammans med Capella Gotlandica, i Gotlandsmusikens adventskonsert som i år hade ett nytt upplägg där Gotlandsmusikens blåsorkester valt att samarbeta med två körer. Kyrkan var nästintill fullsatt och det var mäktigt att sjunga med en så stor kör. Taavi Kuli från Kgl. Musikhögskolan dirigerade orkestern och Mats Hallberg och Maria Wessman Klintberg turades om att dirigera kören. Vi inledde med Ola Gjeilos ”Prelude” som vi framförde uppifrån läktaren och avslutade med extranumret ”Joy to the world”. Däremellan framförde vi bl a Otto Olssons ”Advent”, Morten Lauridsens ”O Magnum mysterium”, John Rutters ”Candlelight carol” och Bachs ”Nur seit ihr wohl gerochen” ur Juloratoriet (läs hela programmet här). Vi framförde även själva ”Flinga vid Flinga”, en katalansk folkvisa som arrangerats för kör av Mats Hallberg och fått svensk text av Eva Sjöstrand. Många i kören var överens om att detta var en konsertupplevelse utöver det vanliga.

Under slutet av året arbetade sopranen Josefin Alfredsson hårt inför öppnandet av sitt café
Hjärtansfröjd. På invigningen den 5 januari 2013 deltog en mindre grupp sångare från kören och
förgyllde invigningen med det första uppträdandet på den nybyggda scenen. Bland sångerna som
framfördes återfanns givetvis ”Uti vår hage”.