1997

1997 – Volund och Nordisk-baltisk körfestival

Mycket av årets aktiviteter har cirklat runt Volundprojektet, där texten skrivits av alten i kören Eva Sjöstrand, musiken av gitarristen Jan Ekedahl, kollega med arrangören körledaren Mats Hallberg.

 Har vi över huvud taget haft ett så kör-intensivt liv tidigare…? Sångövningarna riktade in sig på Volund, Nordisk-baltiska körveckan, Laurin och Medeltidsveckan och dessutom hann vi med att bli filmstjärnor i Fritsarve-filmen.

Volund

Majträningarna förlades till Solbergas aula där eventuella åskådare bland mycket annat kunde se och höra en fyrtiohövdad kör ligga på rygg sjungandes Volund. Vi stiftade där också bekantskap med vår regissör Carl-Henrik ”Henna” Fridén och Volund själv i person av Kalle Wiman, liksom givetvis våra samarbetspartners Gunnfjauns Kapell.

Så småningom vidtog träningar i S:t Klemens ruin. Slutligen blev det en generalrepetition den 23 juni och föreställningar 24:e och 25:e juni. Ett slitet men ändå ständigt aktuellt ord får sammanfatta dessa föreställningar: Succe!!

Styrkta av framgångarna under festivalveckan bestämdes att Volund även skulle få skådas i Hide kalkbrott. Omkring 250 åskådare kunde den 1 augusti njuta av vårt skådespel en varm afton. Volund-framträdandet detta år avslutades med en dubbelföreställning i S:t Klemens ruin den 16 augusti.

Nordisk-baltiska körfestivalen

Hela körfestival-veckan (23-28 juni) blev en orgie i musik, färger och skådespel. Många körmedlemmar gjorde strålande insatser som värdar, dels vid olika workshops, dels vid olika körkonserter på olika platser i Visby. Avslutningskonserten på Strandgärdet där kvällssolen så småningom besegrade de grå molnen lämnade säkerligen ingen deltagare oberörd… och visst kändes det lite extra att just ”vår” dirigent fick leda den mångtusendehövdade kören i avslutningssången ”Uti vår hage”

Toner för miljoner

Höstens första primör att sätta tänderna i blev körtävlingen ”Toner för miljoner” där vi medverkade med musik ur Volund. I knivskarp konkurrens i S:t Hansskolans aula tog vi hem segern i den fria klassen och hade därmed kvalificerat oss till regionfinalen i Västerås. Reser, reser ej, reser, reser ej… Så gick diskussionerna innan Eva Sjöstrand och Inger Harlevi i Vox Mariae lyckades ordna båt och buss till Västerås konsertsal.

Eftersom vinnande kör skulle gå vidare till stor final i Globen den 15 november och vi då bokat inspelning av Volund, la vi oss på en lagom nivå… La oss gjorde vi dessutom bokstavligen på golvet inför avslutningssången ”Andetag”, vilket var ett i sammanhanget mycket okonventionellt men uppfriskande inslag. En extra poäng var det också att vi avbröts en bit in i andra sången av en funktionär. Orsak: Domarna fanns inte på plats!! Da capo och publikens jubel.

Höstens övningar fortsatte med en inspelning av Volund i den trevliga Sandkviestudion i Öja hos Micke Lyander, ett tålamodsprövande arbete som tog halva lördagen och ett dussintals pajer i anspråk.

Våra fortsatta repetitioner mynnade ut i vår numera traditionsenliga och välbesökta Carols-konsert i Helge Ands kyrkoruin, fredag och lördag före 1:a advent. Lördagens konsert fick en liten extra nerv i och med att en lettisk delegation deltog och tillsammans med oss sjöng ’Put vejini’ varvid många ögon tårades av sinnesrörelse.