1999

1999 – Ryss’ n kummar

Detta verksamhetsår startade vi i januari med ett körläger där träningen inriktades på konserten med Gotlands balalajkor. Onsdagen den 24 februari hade vi en första samträning med balalajkorna medan snöstormen rasade utanför fönstren och fredagen den 19 mars hade vi så premiär på vår konsert med titeln ”Ryss’ n kummar”. Som så många gånger förr hade vi välbesatt på fredagen, utan att lokalen för den skull var fullsatt. Efter goda recensioner i lördagstidningarna blev däremot lördagens konsert mer än fullbesatt.

I juni var det meningen att vi som kommunens representanter skulle få åka till Oldenzahl och Hansedagarna. Körmedlemmarna ordnade med ledighet via byten och via semestrar och laddade var och en på sitt sätt för en bussfärd genom norra Europa. I elfte timmen kom så beskedet från kommunen (Kultur och fritid) att resan skulle bli för dyr!

Efter en helt fantastisk sommar med nästan idel sol, strålade även vi… samman igen i augusti när Volund skulle återupplivas. Första arrangemanget för hösten blev i Ardre den 7 augusti i samband med avtäckningen av den kopia av Ardre-stenen som hembygdsföreningen bekostat. Eva Sjöstrand invigde stenen och precis som året före ställde Ardreborna upp – om inte mangrant så åtminstone i stor mängd för att avnjuta Volund-skådespelet på ”hemmaplan”.

Medeltidsveckans dubbelföreställningar av Volund kunde detta år genomföras på ordinarie spelplats; S:t Klemens ruin, trots att regnet hotade vid något tillfälle. Ryktet om att Volund är mycket sevärt verkade ha spritt sig och det var endast första söndagens sena föreställning som inte var slutsåld.

Helgen 5-7 november blev det så äntligen en resa för Allmänna Sången. Jämte en rad andra musiker gick vi ombord på M/S Visby för transport till Nynäshamn och därefter vidare till Zinkensdamms vandrarhem. Slutmålet var givetvis Nalen och Gotland Music Grand National. Den sedan lång tid intränade ”Under himmelens fäste” utgjorde jämte landshövdingens tal den officiella inledningen på ett dryga tre timmar långt imponerande musikprogram, lett från scenen av de båda körmedlemmarna Raul Fernandez och Eva Sjöstrand.

Vid repetitionen den 24 november kunde en stolt dirigent läsa upp brevet som avslöjade att Allmänna Sången i Visby jämte Gunnfjauns Kapell utsetts som officiell folkmusikgrupp till Nordisk-Baltiska Musikfestivalen i Skien, Norge.

Carols i Helge And avslutade ”sedvanligt” höstsäsongen.