2015 – I denna ljuva, resa till Danmark och bröllopssång x 2

I denna ljuva
Den 10 januari framförde vi Andetag ur Volund på en minnesstund på Fenix ungdomens hus. Det blev ett fint framförande som kändes meningsfullt och som uppskattades mycket av de som deltog på minnesstunden.

Den 16 april deltog vi på World Voice Day i Coop-gallerian i Sveriges körförbunds regi tillsammans med bl a Capella Gotlandica och NS (Nio sångare). Vi framförde bl a Bruremarsj från Valsøyfjord/Aure (norsk trad med arrangemang av Henning Sommerro/Grete Pedersen) och Walk Down That Lonesome Road (musik och text av James Taylor och arrangemang av Lone Larsen). Solot i den sistnämnda framfördes av Christian Hoy, tenor i kören.

Då NS befanns sig på resa utomlands blev vi tillfrågade att ersätta dem och framföra den traditionella valborgssången på S:t Hansskolans trappa. Vi frågade Gotlands gosskör om de ville genomföra konserten tillsammans med oss. Tillsammans sjöng vi bl a Längtan till landet av Otto Lindblad och Uti vår hage av Hugo Alfvén. Vi framförde själva Gubben Noach (av Carl Michael Bellman i arrangemang av Karl-Fredrik Jehrlander) och Rövarsången ur Ronja rövardotter (av Björn Isfält i arrangemang av Mats Hallberg). 

Den 20 maj framförde kören ett knippe sånger på Brandskyddsföreningens årliga konferens som 2015 hölls i S:t Nicolai ruin/Kultudralen i Visby.

Vårens projekt hette I denna ljuva och gick i poesins tecken. Eva Sjöstrand gjorde ett urval av dikter av bl a Gustaf Larsson, Wislawa Szymborska (i översättning av Anders Bodegård) och Jacob Branting. Hon presenterade även konserterna. Dikterna band ihop programmet som bl a innehöll Ubi Caritas (av Ola Gjeilo), Contre qui, Rose (med musik och arrangemang av Morten Lauridsen och med text av Rainer Maria Rilke) samt Stjärnorna (med musik och arrangemang av Emil Sundberg och text av Karin Boye).  Konserter genomfördes i Vamlingbo kyrka (30 maj), Gammelgarn kyrka (2 juni) samt Vårdklockans kyrka (3 juni) dit konserten fick flyttas i sista stund från St Clemens ruin pga blåsigt väder. Många av besökarna uppskattade kombinationen av dikter och sång och akustiken i Vamlingbo kyrka uppskattades lite extra av både besökare och kören. 

Danmarksresa, bröllop och julsånger

I augusti genomfördes Gotland Art Week för första gången. Mats Hallberg ledde en kör med sångare från bl a Allmänna Sången Visby under invigningen den 16 augusti i en fullsatt Kultudral. Vi sjöng Trilå, I denna ljuva sommartid (i arrangemang av Anders Nyberg) samt Var tar evighetens slut (musik av Lars Gullin, text av Eva Sjöstrand och i arrangemang av Mats Hallberg) tillsammans med en jazzgrupp bestående av Josef Karnebäck, Birger Torelli, Mattias Lundkvist och Jonas Granberg.

Den 29 augusti sjöng vi på ett bröllop i S:t Clemens ruin. Det var en solig lördag och kören sjöng Peter Gabriels The book of love (i arrangemang av Johan Rehnqvist).

I september var det åter dags att ge sig ut på resande fot, denna gång till Köpenhamn för att träffas, umgås och sjunga tillsammans med den danska kören Kolorit.

Fredagen den 18 september reste vi, via Malmö och Köpenhamn direkt till konstmuseet Louisiana i Humlebaek. Efter att ha sett konst av bl a Yayoi Kusama och Asger Jorn (som för övrigt ligger begravd i Grötlingbo och på ett sätt knyter samman Gotland och Danmark) samt sjungit i den sagolikt vackra Giacometti-salen for vi in till Nyhavn och checkade in på hotellet.

Lördagen den 19 september begav vi oss sig till Frihavns Kirke, den kyrka där vi skulle möta kören Kolorit och ge konsert. På vägen spontansjöng vi på kajen mittemot operahuset och gjorde ett besök i den sagolikt vackra Marmorkirken där Ubi Caritas framfördes vilket blev en stark upplevelse.

Konserten i Frihavns kirje började klockan 16 och kyrkan var välbesökt. Kolorit sjöng först och sedan framförde vi i stort sett samma program som under vårens konserter samt Hallvi vävar (musik av Svante Pettersson, text av Gustaf Larsson och arrangemang av Georg Bergström). Konserten avslutades med att båda körerna sjöng Så skimrande var aldrig havet (musik och text av Evert Taube och arrangemang av Anders Edenroth) samt Uti vår hage (i arrangemang av Hugo Alfvén) tillsammans. Efter konserten flyttade vi upp en trappa där Kolorits medlemmar bjöd till fest, ett knytkalas med en härlig buffé. 

Den 17 oktober var det dags att sjunga på ett bröllop för andra gången under 2015, denna gång inför ca 120 gäster i Visby domkyrka. Då det var två herrar som gifte sig hade Eva Sjöstrand specialskrivit en ny textrad till Livets morgon för tillfället. Istället för ”här är mannen och hans kvinna” sjöng kören ”nu är tid att fånga dagen”.

Temat för årets adventskonserter var Härlig är jorden och givetvis innebar det att vi sjöng psalmen i flera olika arrangemang. Programmet formades och presenterades av Eva Sjöstrand. De traditionella konserterna i S:t Lars ruin (den 28 november) gick tyvärr i regnets och blåstens tecken så kören fick ge lite extra för att värma besökarna. Bland körens favoriter hördes Eatnemen Vuelie (text av Cecilia Bååth-Holmberg, musik av Frode Fjellheim och arrangemang av Emily Crocker) och Nothern Lights (musik av Ola Gjeilo och text från Solomons sång). Konserterna avslutades på ett nytt sätt, Mats Hallberg hade skrivit ett arrangemang av John Lennons Happy Christmans (War is over) med fin solosång av Elisabet Fackel. Traditionsenligt sjöngs sången när publiken lämnade ruinen.

Den 2 december gavs konserten i Eskelhem kyrka och den 5 december var det, för andra gången 2015, dags att stifta bekantskap med Vamlingbo kyrka och värma besökarna.