2018 – Gullin och Bereden väg

Vårterminen – Gullin 90 år
Då Lars Gullin skulle fyllt 90 år under 2018 ville vi uppmärksamma detta. Vi har tidigare framfört sånger av Lars Gullin, senast i samband med att Eva Sjöstrand skrev en pjäs om honom, Ljus.Gullin. Nu var det åter dags att framföra en serie konserter med tyngdpunkten i Lars Gullins musik.

Några av sångerna från Ljus.Gullin framfördes (t ex Var tar evigheten slut – Danny’s dream och Merlin) men även några nya arrangemang av Mats Hallberg (Silouette och Sensommaren) där den senare fått text av Eva Sjöstrand. Konserterna framfördes i samarbete med Gotlandsmusikens jazztrio (Jean-Simon Maurin på piano, Nils Ossman på kontrabas och Marcus Grufstedt på trummor) samt saxofonisten Jonas Granberg. Körens Elisabet Fackel var solist på Rötter och vingar – The days of man och Eva Sjöstrand var konferencier, presenterade sångerna och berättade om Gullins liv. Ljudet sköttes av Lars Elf som var elev vid musiklinjen på Gotlands folkhögskola. Konsertserien, med namnet Dansa över jorden, besökte Rute Folkets hus den 2 juni, Sanda kyrka (i Lars Gullins födelsesocken) den 3 juni samt Almedalsbiblioteket den 7 juni. Konserterna var ovanligt långa och innehöll därför en paus. På den avslutande konserten i Almedalsbiblioteket kom det så mycket publik (168 personer) att kön ringlade sig långt ut på gatan och kören var tvungna att bära fram fler stolar. Konsertserien avslutades i solnedgången av en nöjd kör inför en lika nöjd Visbypublik.

Höstterminen – Bereden väg
Hösten ägnades traditionsenligt åt julrepertoaren och årets konserter gick under namnet Bereden väg.

Terminens utmaning var Glory to the christ child av Alan Bullard och ett kärt återseende var den sjustämmiga Ave Maria av Franz Biebl där kören delades upp i två delar som sjöng mot varandra i olika delar av konsertlokalerna. Två andra minnesvärda sånger var Gunnar Ekermos fina arrangemang av Stilla natt samt Mats Hallbergs fartfyllda arrangemang av Deck the halls.

Bengt-Olof Grahn, ny tenor i kören, spelade slagverk på Bereden väg för herran, Härlig är jorden i arrangemang av Ward Swingle (där även Mats Hallberg spelade bas) samt Eatnemen Vuelie i arrangemang av Emily Crocker. Anna Jutehammar och Caroline Bernander guidade publiken genom programmet och Örjan Klintberg hjälpte oss med att ljussätta konserterna. Konserter gavs i S:t Lars ruin två gånger den 1 december, i Väte kyrka den 4 december samt i Vårdklockans kyrka den 6 december.

Körens konserter var ovanligt välbesökta, totalt kom 863 personer och såg oss på totalt sju konserter 2018.