Samma ull, 175-årsjubileum och natt över jorden

Vårterminen – 175-årsjubileum
Terminen inleddes med körhelg på Gumbalde. Årets stora utmaning var det nyskrivna verket Samma ull som skrivits av Eva Sjöstrand till musik av Jan Ekedahl i arrangemang av Mats Hallberg. Berättelsen kretsar kring ett antal tröjkällingar och hur ett gotländskt fartyg med dem ombord hösten 1824 råkade ut för en hemsk storm på Östersjön efter att ha besökt Stockholm. Gutarna tog sig iland på Dagö (i Estland) och kunde efter många veckor återvända helskodda hem på självaste julafton. Eva Sjöstrand skrev manus och gav karaktärerna i berättelsen liv utifrån människor som levat. Karin Kickan Holmberg regisserade och fick med kort varsel hoppa in och spela en av huvudrollerna.

Under året högtidlighölls körens 175-årsjubileum. Gotlands tidningar ägnade körens jubileum ett stort generöst uppslag och totalt var det 73 wasf:are (inkl dirigenter) som träffades i Visby församlingshus den 15 juni. Solen sken och humöret var på topp! En nuvarande och tre tidigare körledare deltog och ledde koristerna i sång under eftermiddagen. Dessa var Mats Hallberg (1995-nu) Eva-Lis Hammarström (1977-1978), Lena Björk-Franzén (1979-1991) och Lars Erik Gottlander (1970-1976).

Efter repetitionen begav sig korister och körledare till S:t Clemens ruin och framförde ett knippe sånger inför cirka 80 personer. Exempel på sånger som framfördes var Mitt liv är en våg (musik körens grundare Carl J.O. Laurin, text Karl August Nicander), Andetag (musik Jan Ekedahl, text Eva Sjöstrand, arr av Mats Hallberg) och Soli gynnar hälle (musik Svante Pettersson, text Gustaf Larsson).

Höstterminen – föreställningar, konserter och publik i mängder
Fyra föreställningar av Samma ull gavs på Länsteatern i Visby, uruppförande den 11 oktober, två föreställningar den 12 oktober och en den 13 oktober. Totalt kom 431 personer och såg dem, slutsålt så när som på en plats på första föreställningen.

Samma ull var en riktig utmaning med många delar som samspelade; sången, det sceniska, kläder, ljud/ljus och rekvisita. Styrelsen gjorde ett bra jobb med att söka bidrag och fick till slut medel från Wilhelmina von Hallwyls Gotlandsfond, Region Gotland, Sparbanksstiftelsen Alfa, Ragnar och Lydia Nilssons Solbjärge i Fröjel stiftelse, De badande wännerna samt Fruntimmersamfundet i Visby.

Efter föreställningarna på Länsteatern var det dags att börja att repetera julrepertoar inför de traditionella konserterna kring första advent. Årets tema var Natt över jorden och konserter gavs i S:t Lars ruin två gånger den 30 november, i Hejde kyrka den 3 december samt i Vårdklockans kyrka den 5 december. Mats Hallberg hade satt ihop en repertoar med bl a Koppången (musik Pererik Moraeus, text Py Bäckman, arr Robert Sund), Gläns över sjö och strand (musik Ivar Widéen, text Viktor Rydberg, arr Karl-Fredrik Jehrlander), Carol of the bells (musik Mykola Leontovych, text/arr Peter Wilhousky) och Bogorditse Djevo (musik och arr Sergei Rachmaninoff). Utmaningen var Karin Rehnqvists/Erik Blombergs Natt över jorden som till stor det lärdes in på gehör och som framfördes med kören utplacerad på flera olika ställen i konsertlokalerna, den uppskattades stort av publiken.

Julkonserternas resultat var lyckat och det kom mycket publik, totalt 558 personer. Det innebär att den totala publiksiffran för 2019 blev över 1000 personer (konserten i domkyrkan ej inräknad)!

Terminen avslutades med att kören deltog som stödkör/fundamentkör tillsammans med korister från andra gotländska körer på Gotlandsmusikens julkonsert i Visby domkyrka den 14 december. Gotlandsmusikens orkester leddes av Peter Alriksson och Mats Hallberg och solist var barytonen Marcus Jupither. Kören och orkestern framförde Advent (Otto Olsson), Koppången och Joy to the world (musik Lowell Mason/G.F.Händel, text Isaac Watts, arr John Rutter och Mats Hallberg). Kören sjöng även Bereden väg för Herran (psalm 103), Hosianna (psalm 105) och Stilla natt tillsammans med publiken.