Lux Aurumque – körsång 2.0

Under våra adventskonserter sjunger vi Lux Aurumque av den amerikanske kompositören och dirigenten Eric Whitacre. Det är ett häftigt och mycket stämningsfullt stycke musik. Vad som göra detta stycke, i mitt tycke, ännu häftigare är att Whitacre har använt stycket i ett internetprojekt som han kallar för The Virtual Choir.

Det gick till så att Whitacre lade ut en video med instruktioner och där han dirigerar stycket och uppmuntrade körsångare från hela världen att sjunga in sin stämma och ladda upp klippet till Youtube (läs hela historien här). Resultatet, där alla stämmor klippts ihop, är bland det häftigaste jag sett. Du kan se The Virtual Choir här (185 sångare från 12 länder):

Instruktionvsideon är kort men genialisk:

Människor från hela världen, som aldrig träffats och som inte pratar samma språk finner en gemenskap i musikens universella språk. Lika fantastiskt som rörande. På det sättet är internet och körsång inte helt olika, att få möjligheten att vara en del av någonting större än en själv.

Sedan detta har Whitacre upprepat bedriften med stycket ”Sleep” och samlade då hela 2052 sångare från 58 länder!

Själv blev jag lite extra taggad att lära in detta stycke och det gjorde sig verkligen bra i S:t Lars ruin i lördags. Vill du höra oss framföra Lux Aurumque så är du välkommen till Othem kyrka den 30/11 och till Sanda kyrka den 1/12. Läs mer här.

>>Johan – ternor i Allmänna Sången Visby

PS. Körsång 2.0 kommer från ”web 2.0” som är ett samlingsbegrepp för internettjänster där användarna själva kan bidra med innehåll. Exempel på sådana tjänster är Facebook, Flickr och Wikipedia. DS.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *