Volund a cappella

VolundI sommar kommer vi att sätta upp folkmusikdramat Volund, denna gång på ett nytt vis. Vi ska sjunga verket a cappella! Mats Hallberg har arrangerat också de instrumentala partierna för kör och nu provar vi ett framträdande utan musiker. I regi av öns kanske mest intressanta regissör just nu, Karin Kickan Holmberg. Producenten Linn Klintberg håller i de praktiska arrangemangen.

Volund-skivan, som vi spelade in tillsammans med Gunfjauns kapell, har spelats och älskats över hela världen. Verket har sjungits av körer på många håll, det kommer ständigt nya uppsättningar och många, många vittnesmål om att den avslutande sången ”Andetag” spelar en viktig roll i människors liv. Glädjande är att verket särskilt tilltalar ungdomar. Det har gjorts många skoluppsättningar i landet, Volund har därmed öppnat dörren in i körsångens värld för många unga. Och öppnat dörren till Gotland – för Volund är det verk som placerar ön på körsångares och folkmusikers världskarta.

Konserter
Vi kommer att sjunga i Klosterlängan som ligger i direkt anslutning till St Karins ruin vid Stora Torget mitt i Visby. En spännande lokal med fin akustik, med tak som skyddar mot vädrets makter och ger oss möjlighet att skapa en stämningsfylld inramning.

Konserter kommer att ges den 1 juni samt i anslutning till Medeltidsveckan. Klicka här för att läsa mer.

Historik
Folkmusikdramat Volund skapades på Gotland när Gotlands körförbund stod som värd för den nordisk-baltiska körfestivalen sommaren 1997. Sagan, som berättats i norra Europa i långt mer än tusen år, blev utgångspunkten för det folkmusikdrama för kör som skrevs av författaren, alten Eva Sjöstrand och kompositören, gitarristen Jan Ekedahl, samt arrangerades för kör av dirigenten Mats Hallberg.

Allmänna sången i Visby och folkmusikgruppen Gunnfjauns kapell satte upp dramat i en av Visbys ruiner och publiken strömmade till. Vi tänkte oss tre, fyra föreställningar – det blev över trettio. 1998 spelade vi in skiva och verket trycktes i noter. Det blev som i sagan i den isländska Eddan och på en gotländsk bildsten från Ardre: Volund smider sig örnvingar, stiger till väders och svävar iväg – det har vårt folkmusikdrama gjort!

När stafettpinnen från körfestivalen på Gotland 1997 skickades vidare till Skien i Norge år 2000 var det Volund och Allmänna Sången som utsågs att representera svensk körsång inom genren folkmusik – ett av de mer hedervärda uppdrag en gotländsk kör fått och haft.

Kommentarer inaktiverade.